Ako vystúpila Para spod pódia nahor

05.06.2000

„Fungujeme ako určitá komunita. Všetci sme kamaráti a nejde nám o to, by dokonalými profesionálmi, ale robi muziku, ktorú máme radi," týmito slovami gitaristu Kuba sa začal náš polnočný rozhovor s mladou bratislavskou skupinou Para. Vlastne veľmi mladou ani nie, pretože ako vraví jej spevák Laski: „Dohodli sme sa, že v septembri bude ma Para štyri roky." A možno práve preto sa chalani dohodli aj na výraznom omladení svojich radov o pätnásročného Žeňa, ktorý má na starosti skreče a občas aj rap. Takže Para má momentálne šes stálych členov - okrem spomenutých troch sú to Oliver - perkusie, Matúš - basa a spev, Danko - bicie a dvaja stáli hostia raper Roman a raperka Baška. To však ešte vôbec nemusí by konečná zostava, pretože ako tvrdí Matúš: „Zoberieme každého, kto obohatí náš zvuk."

Okolo týchto mladých ľudí sa to začalo intenzívne „pari" najmä pred pár mesiacmi, keï vydali svoje debutové CD Veci začnú fungova (Unique leaders records, 2000). „Teraz si uvedomujem, že som to pokladal za samozrejmé. Tušil som, že CD príde, zrazu prišlo a je to v pohode. Keby mi niekto tú zmluvu ponúkol pred rokom, tak by som sa zbláznil, nevedel by som, čo robi," konštatuje s odstupom času Matúš a Kubo dodáva: „Je pravda, že vtedy by sme na to neboli pripravení. Sme v podstate stále amatéri, ani ja ani Matúš nevieme stopercentne hra..."

No napriek tomu sa Para nemôže sažova na nedostatok koncertov. „Máme ich teraz veľmi veľa. Akcie, na ktoré sme sa donedávna pozerali len spod pódia, odrazu všetky hráme," konštatuje spokojne Matúš. Len nedávno zavàšili spoločné turné so Ženou z lesoparku a už sa tešia na ïalšie akcie, akou je napríklad najväčší letný slovenský hudobný festival Pohoda v Trenčíne, kde sa Para predstaví na hlavnom pódiu.

A akú hudbu vlastne táto skupina ponúka a bude ponúka v budúcnosti? „My hráme niečo úplne iné, ako sa dnes prevažne hrá na Slovensku. Viac sa akoby pozeráme do sveta. Posledné leto sme napríklad boli s Kubom v Amerike na Woodstocku a tam sme nasiakli rôznymi vplyvmi," vraví Matúš.

„Kritizujú nás, že sa zameriavame na veľa štýlov, ale nám je to jedno. Láka nás aj biely rap, hip-hop či funky v tradičnom poňatí," dodáva na záver Kubo.

Každý, kto sa chce o Pare dozvedie viac, nech si nalistuje vraj jednu z najstarších slovenských hudobných internetových stránok www.para.sk.