... and show must go on ... a AIDS sme nezastavili ...

27.03.2000

Práve sa vraciam, nie z hradu, ale z akcie ktorá mala zastavi zákernú chorobu... no nestalo sa. Slušne obsadený koncert odsúdili organizátori na zánik nedostatočnou propagáciou. Vysokoškolské internáty na Jedlíkovej v Košiciach sú dostatočne známe koncertné miesto, kde nikdy hľadisko nezýva prázdnotou. Ani dnes to nemuselo by iné... ak... ak... Ale to sú známe úvahy generálov po boji.

Zloženie koncertu bolo dos zaujímavé. Podľa plagátov mali vystúpi košický Benaster, začínajúca Para a známa Peha. Na vystúpení prvej kapely som vydržal iba tri skladby. Nerobím záver, len ma to neoslovilo... alebo som to nepochopil(?). Rocková zostava posilnená o husle s dvoma-troma spevákmi. Vraj majú v Košiciach značnú popularitu, vystupujú v kluboch a tak, teda verím, že nemali práve svoj deň. Kým prišla kapela Para, ktorá znie na svojom debutovom CD veľmi nádejne, objavila sa dievčina, ktorá (to som ešte vtedy nevedel) odohrala absolútny vrchol tohoto koncertu. Aj keï toto „číslo" programu nebolo vôbec avízované... Mladá košičanka Edita Angyalová vyšla na pódium len so svojou gitarou, vlastnými piesňami, textami a s neskutočnou energiou bez póz a zbytočných slov sa jednoducho rozdala. Jej nečakané vystúpenie bolo pre mňa, neznalého, šokom. Prečo ju ešte nikto „neobjavil". Prečo ešte (!) spieva iba klubové koncerty... prečo?! Zmes Boba Dylana a Anouk, skromne sa poïakovala a mohli sme ís domov. No o tom sme ešte nevedeli, lebo program mal pokračova.

Para, veľká a hlučná zostava, ešte aj so zbytočným a nepresným skratchujúcim „dídžejom", doplatila aj na nedostačujúcu aparatúru. Ich energická hudba sa stala nečitateľným zhlukom zvuku. Najviac ma zaujala netradičná raperka, no bohužiaľ ich textom nebolo rozumie... Každý najviac očakával vystúpenie prešovskej Pehy, no čakalo nás prekvapenie, keï po vystúpení Pary sa rozsvietilo, a začalo sa bali. Kvôli slabej návštevnosti koncertu (ako som sa dozvedel neskôr) organizátor nebol schopný vyplati Pehe honorár...

Možno dobre mienemá akcia tak skončila fiaskom. A ešte jedna vec ma zarazila: okrem loga nad pódiom nič nenaznačovalo, že ide o osvetu proti AIDS. Ktosi síce sedel pri stole, kde boli poukladané snáï nejaké propagačné materiály, ale v tme sály sa to úplne stratilo.

Otázka na záver znie: kedy sa už konečne aj na Slovensku naučíme doahova detaily? Ïalej budeme takéto akcie robi iba pre akcie - alebo ako a o čom to vlastne celé bolo...?

-----------------------------7d42fa212a0472 Content-Disposition: form-data; name="zobrazit" a