Brutálna zostava hudobníkov na albume s autonaháňačkou

29.10.2004 (Johnny)

S gitaristom Kubom a spevákom Laskym zo skupiny Para

V polovici októbra ste pokrstili svoj tretí album s názvom Brutálna zostava. Je vaša nová zostava pesničiek naozaj taká brutálna?
Lasky: - Skôr v nej vystupuje brutálne veľa hostí. Mišo Kaščák, Jana Kirschnerová, Yxo z Hexu a ïalší. Plus naši rodičia, známi a psi... A všetci dokopy tvoria brutálnu zostavu, takže je jasné, že aj pesničky sú brutálne.
Kubo: - Ale nie v tom „fuckerskom“ zmysle. (smiech)
Zohna 22 nekmeňových hudobníkov na nahrávanie štúdiového albumu musí by komplikované...
Kubo: - Keï sme prišli do štúdia, nevedeli sme, že sa tam stretnú toľkí ľudia. Na druhej strane takmer všetci hostia sú našimi kamarátmi, takže to pre nás urobili radi. Pravdou je, že niektorých sme si aj zaplatili.
Okrem 12 pesničiek sa na vašu platňu zmestil aj dokumentárny film so záhadným pomenovaním Chalupa 04. O čom je?
Kubo: - Film bol natočený na chate, na ktorú sme sa uchýlili pred nahrávaním cédečka. Mali sme tam kompletnú aparatúru, takže sme cvičili hotový materiál a dokončovali rozrobené pesničky. Popri tom sme behali s kamerou a nakrúcali veci, ktoré sa nám prihodili. V podstate ide o pohľad do nášho tela i do duše.
Nechceli ste nakrúti rovno hudobný film?
Kubo: - Jasné, len nám chýbal dobrý scenár.
Lasky: - Raz, keï budeme veľkí a bohatí, a napadne nám spravi film, tak budeme potrebova pekný námet, aby to bolo aspoň ako The Wall. (smiech) (The Wall je slávna snímka legendárnej britskej kapely Pink Floyd - pozn. red.)
Kubo: - Okrem dokumentu je na cédečku aj naháňačka na autách. Diváci uvidia asi dvojminútový roztrasený záber z Lady Nivy, ktorá sa valí dole lúkou. Na druhom aute s nízkym podvozkom sa približne stovkou rúti Lasky... No a hneï potom musel ís s károu do servisu. (smiech)
Lasky: - Dúfam, že to mamička nečíta... (smiech)
Na albume je pesnička s názvom Lasky. Nie je to trochu sebaláskajúce?
Lasky: - Spieva sa v nej „idem si vo svojej káre“. Keïže ja často jazdím na aute, tak chlapov napadlo, že je to o mne.
Kubo: - Je to road song pre všetkých kamionistov o tom, ako sa Lasky preváža po Slovensku.
Dlho ste nevydali žiadny album. Čo sa stalo?
Lasky: - Hlavným problémom bola frustrácia z predchádzajúceho nahrávania, pretože náš producent sa správal príliš svojsky. Boli sme veľmi vyčerpaní a nemali sme chu vráti sa do štúdia. Okrem toho nám na pol roka odišli dvaja spoluhráči. Keï sme to spočítali, vyšla z toho trojročná pauza.
Objavil sa potom nejaký inšpiratívny impulz?
Kubo: - Áno, napríklad nočné striptérky. (smiech)
Lasky: - Stačia striptérky, veľa alkoholu, a odrazu to ide! (smiech)
A to ste mali celý rok?
Lasky: - No na rok sme sa zavreli v takom dome... (smiech) A teraz vážne. Jedného dňa sme trochu džemovali v skúšobni a prišla za nami Janka Kirschnerová. Spolu sme vymysleli pesničku, ktorá nás tak nakopla, že ïalej to už išlo samo.