Brutálna zostava je brutálne pestrá

10.01.2005 (Johnny)

Kapele Para sa podarilo vyda album až po troch rokoch, nazbierala však kopec hostí

Kapela Para, ktorá vyšla koncom roka 2004 s novým albumom Brutálna zostava, bola kvôli zmenám vydavateľa a faktu, že jej členov muzika ako taká neživí, nútená necha svoj nový projekt kvasi a dozrieva celé tri roky. Kým si niekto o ich ïalšom hudobnom napredovaní robil obraz cez celkom dobre uchytené rádiovky Prezident či Prví poslední (napokon, aj tieto dva songy sa diametrálne dos odlišujú), chalani na čele so spevákom (a skrytým rapperom:-)) Laskym svojou produkciou napokon všetkým vytreli zrak.

Zatiaľ čo sa táto vskutku nezaškatuľkovateľná ľudovo-umelecká zábava rozbieha fujarovým introm, postupne sa klonuje a štylizuje smerom k funky, gitarám aj elektronike. A najlepšie, keï sa všetko nepozorovane prelína, pričom ale u chalanov stále platí: hráme to, čo nám momentálne napadne a hlavne čo nás baví. Trochu recesistická, trochu realistická, ale hlavne veselá Para zamorila ovzdušie zapamätateľnými textami a nenápadne sa do šedej mozgovej kôry vrývajúcimi refrénmi, ktoré sú tak prosté a zároveň neprepočuteľné.

Brutálna zostava rozhodne nie je bežný radový album zo slovenskej produkcie. Pare sa podarilo „pozbiera“ úctyhodný počet 22 hostí, medzi ktorými nechýbajú uznávané mená ako Yxo z Hexu, Jana Kirschner či všetranný Mišo Kaščák. Keï som Laskymu pri prezentovaní tohto albumu „vytkla“, že nakoniec z Brutálnej zostavy vyšli ako ažkí romantici, vôbec sa tomu nebránil. „Ofrajerkovaní aj neofrajerkovaní“ si popri recesistickej tvorbe á la Prezident či Bratislavská téma na platni vyliali srdiečka aj vo v konečnom dôsledku romanticky znejúcich skladbách Keï a stretnem či Vždy. A nech počúvate album z ktorejkoľvek strany a vezmete si ho z akejkoľvek perspektívy, môžete si ho dopria tak pri podvečernom posedení s priateľmi pri vínku ako aj pri relaxe vo vani, z Pary totiž typická pohoda len tak sypí. Nie nadarmo sa k nim neváhali aspoň na chvíľu pripoji známe muzikantské mená, ktoré – a to vám musí by veľmi rýchlo jasné – vytvorili trochu nekonvenčnú, ale rozhodne nie nepočúvateľnú zmes, v ktorej si každý nájde niečo všedné aj menej všedné... Niečo, z čoho napokon zostane možno len ľahký opar, ale čo má v danom okamihu tú správnu konzistenciu a koncentráciu. Ak by sme mali Brutálnu zostavu hodnoti piatimi hviezdičkami (berieme všeobecne slovenské pomery), dávam aspoň tri a pol. Mám z toho celkom dobrý pocit.