Chlapci z Pary sú rozčarovaní z nominácií na slovenskú Gramy, chcú robi muziku, ale živi sa ňou nemienia

01.03.2001

Skupina Para vznikla v roku 1995. Začiatky boli poznačené vlnou punk rocku, ale rýchlo sa dopracovali aj k iným štýlom ako SKA, funk či rock. Už počas prvého roka existencie sa im podarilo nahra prvú demo nahrávku a o dva roky neskôr už spolupracova s Oskarom Rószom. V roku 1999 prichádza ponuka od vydavateľstva Unique Leader a skupina podpisuje zmluvu. Výsledkom spolupráce je album Veci začnú fungova a úspešné single Kruhy do vody a Ticho. Skupinu vtedy tvorili a dodnes tvoria spevák Lasky, basgitarista Matúš "Don Matteo", Mr. Kubica na gitare, Daniel "Dango" na bicích a programátor Dj Sadowsky. Dnes je Para ´vïaka´ finančným problémom vydavateľstva bez zmluvy, ale v blízkej budúcnosti má by aj táto záležitos vyriešená. Napriek tomu je kapela v pohode a koncertuje po celom Slovensku. Tento rozhovor vznikol tesne pred ich minulotýždňovým vystúpením v GeS klube. Za celú bandu sa s nami rozprávali gitarista Kubo a basgitarista Matúš.

Je to už rok, čo vám vyšiel debutový album. Ako hodnotíte svoje doterajšie pôsobenie na slovenskej hudobnej scéne?

Kubo: "Podľa nás to bol veľmi úspešný rok. Musím zdôrazni, že aj vïaka nášmu manažérovi. Hrali sme veľa koncertov a aj návštevnos bola výborná. Spoznali sme veľa nových a zaujímavých ľudí. A musím sa prizna, že sme si aj trocha zarobili. Konečne sme sa dostali takpovediac na nulu. Do muziky sme investovali skutočne veľa peňazí, ale dnes si už nástroje kupujeme z toho, čo zarobíme na koncertoch. Aby som však bol presný, nevyhli sa nám ani nejaké tie sklamania, ale všetko je už v poriadku."

Matúš: "V poslednom čase nás trocha rozhodili nominácie na slovenskú Gramy. Je to podľa mňa ažký ´prúser´, ale čo narobíme. Inak s pôsobením Pary som spokojný, ale zo slovenského šoubiznisu som absolútne rozčarovaný. Chceme robi muziku, ale nechceme sa ňou živi. S tým naším "biznisom" je to totiž ešte horšie, ako som pôvodne očakával."

Spmenuli ste Gramy. Čo vás na nomináciach nahnevalo?

Kubo: "V objavoch napríklad nič. Ale čo sa týka kategórie text roka, sú nominované kapely s dvoma textami, čo si myslím, že nie je správne, pretože v tomto roku sa objavilo podstatne viac kavalitných textov, ako sú tie nominované. Tak by sme mohli pokračova skoro v každej kategórii. Čo ma však štve najviac je to, že sa nominácie na Gramy totálne zlievajú so Zlatým slávikom, čo je inak nemysliteľné. Predsa odborná verejnos by sa mala pozera na hudbu a hudobníkov trocha inak, ako bežní poslucháči."

Matúš: "Bohužiaľ to nie je iba náš názor. Stretávame sa aj s inými muzikantmi a vôbec ľuïmi, ktorí sa tomuto biznisu rozumejú a majú ten istý dojem. Je to smutné, ale my sa nejako zvl᚝ nesnažíme reflektova na slovenskú hudobnú scénu. Robíme si len našu muziku. To je pre nás to najpodstatnejšie."

Ako je to v súčasnosti s vami a vydavateľstvom?

Matúš: "Vyzerá to veľmi dobre. Nová zmluva s novým vydavateľstvom stojí v podstate pred podpisom. Rokovali sme s troma vydavateľmi, dvaja sa k tomu postavili pozitívne a nakoniec sme si vybrali. Koho, to radšej nechcem prezrádza. Aspoň pokiaľ to nie je oficiálne."

Takže nové vydavateľstvo. Kedy bude nový album?

Matúš: "Samozrejme, chystáme aj ten. Na pultoch by sa mal objavi niekedy v septembri. Nový singel by však mal by už o dva mesiace. Ostatné skladby práve riešime, povedal by som, že usilovne na nich makáme. Chceme, aby bolo nové cédečko jednoliatejšie, ako to prvé. Skladby môžu by pestré, ale mali by ma spoločného menovateľa. Štýlovo to však bude aj naïalej Para."

Kubo: "Čo sa týka textov, možno oslovíme niektorých renomovaných textárov, ale to sa ešte uvidí. Nebránime sa tomu. Vieme, že napísa kvalitné slová je problém."

Čo očakávate od nového albumu, čo najbližšie plány, ambície?

Matúš: "Predovšetkým aby sa nesklamal vydavateľ. Aby sa cédečku darilo a aby sa mu tá dôvera, ktorú do nás vložil, vrátila v podobe nášho úspechu. Želám si tiež, aby sme boli ešte vyaženejší ako doteraz a aby sa nám to nebilo s našimi školami a zamestnaniami. Štúdium a práca je pre nás tiež veľmi podstatná, pretože nás baví rovnako ako muzika, a ide nám možno ešte lepšie ako kapela."