Len nijaké kompromisy!

30.03.2001

Skupina Para: ¼udia majú rôzne koníčky. Niekto chodí na ryby, niekto štrikuje. My hráme hudbu.

Mnohí považujú skupinu Para za jeden z najväčších slovenských objavov. No napriek tomu, že úspešne brázdi zákutia našej skromnej hudobnej scény, jej členovia vyhlasujú, že hudba je pre nich hoby, nie zárobková činnos. Prečo je to tak, nám vysvetlil basgitarista Matúš Vallo a spevák prezývaný Lasky. O vás je známe, že sa nechcete živi muzikou. Prečo ste sa tak rozhodli?

Matúš: Takou hudbou, akú hrá Para, sa na Slovensku nedá uživi. Ak by sme to aj chceli robi, museli by sme pristúpi na isté kompromisy, ktoré nám nesedia. Hudba je v prvom rade naše hoby. Niekto chodí na ryby, niekto štrikuje, my hráme hudbu. Navyše, dáva nám to aj taký ïalší rozmer. Nepotrebujeme si nikde ventilova energiu, robíme to v hudbe.

Lasky: Prekážajú nám najmä tie kompromisy. Museli by sme stále premýšľa nad tým, že treba robi hudbu, ktorá by sa dobre predávala. To už nie je ono.

Nedávno sa konalo odovzdávanie výročných cien Hudobnej akadémie a Para bola nominovaná až v troch kategóriách. Nakoniec ste však nezískali ani jedno ocenenie. Ako ste sa s tým zmierili?

Matúš: Nuž, ak máte za konkurenta Roba Pappa, je veľmi ažké zvíazi... Túto situáciu sme nijako neriešili. Len mi bolo smutno z toho, ako to celé dopadlo. Akoby nestačilo, že Slovensko je rozdelené v politike.

Je podľa vás na takom malom hudobnom trhu priestor na to, aby sa odovzdávali dva druhy hudobných cien?

Matúš: Rozhodne nie. Nie som ani za jednu z tých dvoch znepriatelených strán, ktoré proti sebe stoja. Je mi trápne z oboch. Nechápem, prečo sa niekto snaží niči ten chabý slovenský šoubiznis.

A ako sa pozeráte na tie kapely či interpretov, ktorí celú akciu ignorovali?

Lasky: Podľa mňa je to ich osobná vec. No myslím si, že je to jedna z mála hudobných udalostí roka, a hoci bola, aká bola, treba sa tam aspoň ís pozrie.

Poïme však k vašej hudbe. Debutový album Veci začnú fungova vyšiel pod hlavičkou nezávislého vydavateľstva Unique Leader. Prečo ste radšej nestavili na nejakú osvedčenú značku?

Lasky: Hlavný dôvod bol ten, že v Unique Leader nám dali vo všetkom maximálnu voľnos a veľmi výhodné finančné podmienky. Nemyslím tým vysoké honoráre pre kapelu, ale "vrazili" dos peňazí do nahrávania a do hudby.

Matúš: ¼udia z tohto vydavateľstva boli fajn. Dokonca som mal pocit, že boli našou hudbou nadšení. Navyše boli jediní, ktorí do nás vložili dôveru a chceli vyda naše CD.

Použil si minulý čas. Znamená to, že ste sa nakoniec rozhodli prejs pod ochranné krídla väčšej spoločnosti?

Lasky: Áno. O dva týždne by sme mali podpísa zmluvu s veľkým, nadnárodným vydavateľstvom.

No aj napriek tomu, že ste nemali za chrbtom nijakú známu firmu, vaše pesničky sa hrávali v rádiách dos často. Možno ešte viac, ako tie, ktoré do hitparád pretláčajú vydavatelia.

Lasky: Možno sa to len tak zdalo, pretože sme sa presadili v médiách, ktoré nie sú až také ovplyvňované vydavateľstvami. No čo sa týka hranosti v rádiách, v rebríčku 50 najhranejších skladieb sme sa umiestnili len raz.

Matúš: No aj tak je to úspech. Kapely, ktoré sú tlačené vydavateľmi, sa totiž do tej pädesiatky dostanú automaticky, hoci predtým o nich nikto nepočul. My máme šastie, že máme veľmi dobré vzahy s novinármi. Neviem, čím to je.

Mnohé kapely už dnes majú webové stránky, aby mohli lepšie komunikova s fanúšikmi. Vy ste urobili ešte čosi navyše. Na vašej oficiálnej stránke ste zriadili tzv. web party.

Matúš: Áno a celkom sa to ujalo. Túto web party, ktorá je súčasou našej stránky www.para.sk, sme vytvorili na to, aby nám tam ľudia písali svoje odkazy. Postupne sa to však strhlo na chat, v ktorom si naši priaznivci vymieňajú názory. Momentálne tam diskutuje dos uzavretá skupina, ktorá má svoje témy. Je to fajn. Vždy, keï odohráme nejaký koncert, idem sa pozrie na web party a nájdem tam ohlasy. Takže funguje to aj ako naše zrkadlo.

Ako som si všimla, tie ohlasy sú vždy veľmi priaznivé.

Matúš: Našastie áno. Asi sme naozaj dobrí (smiech)...

Keï surfujete po internete, sledujete aj webové stránky ostatných skupín? Ktorá z nich sa vám najviac páči?

Lasky: Väčšinou si pozerám len stránky slovenských kapiel, a tie sa mi celkom pozdávajú.

Matúš: Asi pred rokom som bol na stránke skupiny Polemic, ktorú dovtedy navštívilo približne 10-tisíc ľudí a toto číslo sa mi zdalo úplne šialené. Dnes máme aj my takmer 11-tisíc návštevníkov. Mnohé slovenské kapely majú zaujímavé stránky, ktoré sú často urobené lepšie ako naša. My však na nej ešte stále pracujeme. A čo sa týka zahraničných skupín, najviac sa mi páči stránka Wycleffa Jeana - www.wycleff.com, ktorá je veľmi dobre vizuálne spracovaná.