Para - 1234

29.11.2001

Keï sa mi dostal do rúk nový album Pary skôr z akýchsi masochistických chúok, nutkania týra svoje sluchové ústrojenstvo a nadáva nad neschopnosou slovenských „umelcov" ako zo zvedavosti som si ho pustila v presvedčení, že ho čoskoro aj tak z CD-playeru s rozhorčením vyberiem. Typovala som, že tak vykonám po druhej či tretej skladbe. Nikdy by mi nenapadlo, že si ho vypočujem celý a nebodaj, že by sa mi začal aj páči.
Už na krste tejto novinky ma prekvapil tvrdší, no veľmi zaujímavý sound. Para sa, aj napriek všetkým tým prešľapom, už na prvom albume prezentovala celkom dobrým zvukom, no na tomto CD si dali záleža ešte viac. Hudba je naozaj vynikajúca a prepracovaná. Neprinášajú síce nič nové, iba už niekoľkokrát recyklované zvuky, ale na Slovensku neexistuje známejšia kapela, ktorá by ich doteraz spracovala takým pre obyčajného smrteľníka nerušivým a počúvateľným spôsobom. Žeby sme tu konečne mali na kapelu, ktorá dokáže oslovova širšie vrstvy a ktorú sa nemusíme bᝠprirovnáva k tým zahraničným?
Album opä produkoval Oskar Rózsa, ktorý sa vraj aj kvôli nemu vrátil z ïalekých to Spojených štátov amerických, lebo si s nim už kapela nevedela rady. Znova je len súhrnom skladieb rôznych štýlov, určite však pôsobí celistvejšie ako ten predchádzajúci Veci začnú fungova. No ak chcú oslovi aj tých, ktorí hudbu vnímajú ako celok a nie len ako kulisu k práci či zábave, mali by sa zamyslie nad textami. Väčšinou dos povrchné, jednoduché, ľahko zapamätateľné. Ak sa to ešte spojí s hlasom, ktorý vôbec neznie dobre, máte z toho úplne rušivý element.
Na albume nájdete klasické „paroviny" ako Brutálna zostava a prvý singel Spolu, ako aj ten aktuálny (dokonca aj celkom dobre naspievaný) Otec, ale aj príjemné prekvapenia v podobe skladby Nikdy či slaïáku Postavím ti dom. Upokojujúco pôsobí aj rytmická inštrumentálna Ona a ona, kde pri jednoduchom opakujúcom sa motíve s krátkym samplom hlasu speváčky vynikajú najmä bicie a gitara. Pripomína mi niektoré staršie veci francúzskej scény. Pre Paru netypická je aj skladba Utiekli sme z raja s Betty Majerníkovou. Netypická len do chvíle, kým jej do toho neskočí Lasky so svojim pseudorapovaním, skôr však len krikom. A navyše, v tejto skladbe počujem aj nasamplovaný Queen. Lasky sa však celkom ukľudnil pri Postavím ti dom s vynikajúcou trúbkou, tichučkou španielkou. Zaujímavo v jeho podaní znie najmä veta „Mám a Rrrrád." Nič v zlom proti Laskyho „R" - táto skladba je asi najlepšie naspievaná z celého albumu. Po nej nasleduje „skrytý track" so samými loopmi, samplami a živými bicími. Niečo v štýle Ona a ona.
Pred niekoľkými týždňami ma rozosmial článok na jednej internetovej stránke opisujúcej našu malú krajinu. V sekcii hudby prirovnával autor skupinu Para k britským Pakistancom Asian Dub Foundation. Avšak akoby si ju Para naozaj zobrala za príklad pri tvorbe skladby Veľká diera. Poču v inej i inšpiráciu Transglobal Undergroundom.
Asi najväčším prešľapom na 1234 je Mňa kedys´ zvádzal svet. Áno, presne tak, autorom textu je sám veľký Pavol Orságh-Hviezdoslav. Ak ju však beriete len ako pokus o recesiu, je to v poriadku, na albume však pôsobí rušivo. Podľa mňa sa takáto vec hodí len na koncert. Úplnú katastrofu zachraňuje možno len fakt, že ju nenaspieval Lasky. No na druhej strane, taktiež jej príliš neprospel spev slovenského Jaggera Roba Rotha. Celá pôsobí ako z repertoáru starého dobrého O.B.D.
Na prvý album Para nahádzala množstvo zozbieraných vecí, ktoré netvorili jeden celkok. Teraz tu máme o niečo lepší a ak to pôjde takto ïalej, možno sa už konečne dočkáme kvalitného celistvého mainstreamového albumu v podaní týchto Bratislavčanov. Možno ten kvalitatíny rozdiel medzi albumami bude rás geometricky. Naozaj im dávam nádej a dúfam, že sa moje očakávania naplnia aspoň čiastočne. 1234 však určite stojí za vypočutie a pravdepodobne sa ani nedočkáte žiadnej ujmy na zdraví.