PARA - 1234

05.12.2001

Matúš Vallo, basgitarista bratislavskej kapely Para, sa vyjadril: „S tým naším biznisom je to ešte horšie, ako som pôvodne očakával." Súhlasím, a hovorím ešte aj niečo iné: s našou hudobnou scénou je to ešte horšie, ako som si myslel. Mám dojem, že ak niekto na Slovensku pridá do bigbítu nejakú „trendy" štýlovú prímes, ihneï je považovaný za niečo extra. Ak nebodaj pridá i loopy a sample, tak už siaha na päty bohom hudobného progresu. Nepochybujem o tom, že Para hrá s chuou, veï to platí pre väčšinu muzikantov zo všetkých žánrov. Jej nahrávky na mňa pôsobia, akoby sa snažila zauja čas mladého publika, ktoré túži po undergrounde. Títo poslucháči však zväčša berú všetko bez ohľadu na kvalitu. Para vznikla v roku 1995, spočiatku hrala punk, neskôr ska, funk, rock. Jej piesne sa najprv objavili na kompilačnom CD, ktoré zostavil Robo Gregor. V roku 1999 vyšiel Pare debutový album Veci začnú fungova v produkcii Oskara Rózsu. Aktuálna druhá platňa 1234 opä vznikla v Rózsovej produkcii. Štýlový crossover Pary mi pripadá neoriginálny. Tu poču čosi z Red Hot Chilli Peppers, tam z Bestie Boys a ïalších zahraničných skupín, čiže výsledkom je opä stará boles slovenskej scény – hudba pôsobí nepôvodne. Na albume je 13 nahrávok. Už intro ma znechutilo. 44 sekúnd echovaného detského (či dievčenského?) vybľakovania s nezrozumiteľnými slovami... Piesne sú zmesou rocku a rapu, miestami „futrované" detinskou vokálnou melodikou. Spev je trocha diletantský, čo v kontrapunkte s „akože-serióznymi" jazzovými a funkovými pasážami a dávkou punkovo-rapovej naštvanosti vyznieva smiešne. Zniesol som iba pesničky Otec a Keï sa rovno spýtaš. Texty sú skôr chrlením slov, no vyzerá to tak, že pre kapelu sú veľmi dôležité. Asi chcú kritizova, poukazova, no pred otvoreným pranierovaním sa vždy zastavia. Žeby zo strachu?