PARA - FEFERÓNKY S JAHODOVOU ZMRZLINOU

13.04.2000

Aj tejto kapele sa dá veri. Je to asi tým, že je to tím, ktorý pracuje pä rokov, žiadna rýchlokvasená konštrukcia. Repertoár sa obrusoval hraním pre kamarátov a na vystúpeniach, a teraz je Para celá nedočkavá, aby predviedla svoj debut Veci začnú fungova, ktorý vydáva zatiaľ málo známy label Unique Leader. Po chvíli počúvania prídeme na najväčší problém: Kapela má toho rada veľa, a nevie sa s ráznosou dobrého záhradkára - šľachtiteľa rozlúči ani s jednou vetvičkou svojho smerovania. Počujeme tu funkový crossover i ska a zvyšok sú popové popevky. Táto nevyhranenos ma znervózňuje: mám pocit, že jedna kapela by nemala chvíľu znie ako Madness a ïalšiu chvíľu ako klon Red Hot Chili Peppers. Najlepšie to začne fungova, keï nie je poču žiaden čitateľný vzor, sympatická je napríklad singlovka Ticho a "chytá ma" aj zopár ïalších skladieb.

Typickým príkladom bezradnej schizmy je moment, keï skladbu Funky Life so strieľanou basou a stacattovo frázovaným spevom vystrieda vyslovene revivalistická pohodovka Biele boty, čierne šaty, ktorá by mohla odznie aj vo filme Šakalí léta, a vzápätí začne žiletkovo agresívny riff ïalšej skladby. Človek pozrie do bookletu, či je to naozaj tá istá kapela, rečová vada speváka Laskyho však súvislos potvrdí. Mimochodom, ráčkujúci spevák je podľa mňa neodolateľný, horšie je, že niektoré party si dal do polohy, že človek mu podvedome drží palce, aby mu to vyšlo, čo asi nie je ten správny prístup k recepcii hudby.

Para hrá v zložení gitara - basa - bicie - perkusie - spevák plus hosujúci kláves, ktorý väčšinou obsluhuje producent Oskar Rózsa, ktorý produkoval aj čas albumu skupiny Le Payaco (čo je záslužná starostlivos o mladších kolegov). Občas počujeme saxofón, či dychovú sekciu. Dos časté je prifarbovanie hudby DJovskými mašinkami a elektronikou, čo vnímam ako pozitívum a mohlo by toho by aj viac.

Para je určite výborná kapela na veselý koncert v spoločnosti priateľov. Väčšina z nich určite ocení aj feferónky s jahodovou zmrzlinou, ktoré im kapela servíruje. Sme tu však pri centrálnej téme - autenticity. Mne - a tú prvú osobu zdôrazňujem - viac chutia "vyladenejšie" recepty. Nehovorím o nude, strihu na jeden meter. Je to celé o nadhľade. Paru budem sledova.