Para nemá tendencie kopa prvú ligu...

26.02.2001

Bratislavská formácia Para je známa snáï každému priaznivcovi domácej muziky. Aj keï chalani už niekoľkokrát prehlásili, že nemajú tendencie živi sa hudbou a teda de facto za každú cenu ju prispôsobova aktuálnym trendom, ich trojnásobná nominácia na nadchádzajúce odovzdávanie cien Hudobnej akadémie je jasným dôkazom, že na domácej scéne si vybudovali veľmi silnú pozíciu a patria medzi jej najpopulárnejších (a pravdu povediac aj najprogresívnejších) reprezentantov. Potvrdila to aj vynikajúca nálada na ich nedávnom vystúpení v košickom GeS-klube, kde zavítali v spoločnosti nádejných košických spolkov Puding Pani Elvisovej a Sklo 2200. Tesne pred vystúpením sme sa krátko porozprávali so spevákom Laskym a basákom a manažérom v jednej osobe, Matúšom Vallom.

Na vašu internetovú stránku ste prednedávnom umiestnili ukážky piatich skladieb z vášho nového demosnímku. Aj keï vašich fanúšikov určite neprekvapila nejaká radikálna zmena soundu, predsa len si myslím, že z tých nových skladieb je cíti ešte väčší dôraz na kvalitu a preprecovanos aranžmánov.

Matúš: "Áno, aj my si myslíme presne to isté. Medzi tými skladbami je jedna, ktorá je už takpovediac ´istá´, to znemaná, že už teraz vieme, že sa s určitosou objaví na našom ïalšom albume. V prípade ostatných ide naozaj iba o demá."

Aj keï sa mi váš nový materiál javí na dos vysokej úrovni, podľa mňa úplne porovnateľnej so svetom, predsa len mi osobne trošku vadil miestami dos nezrozumiteľný spev...

Lasky: "Máš úplnú pravdu, aj mne tie spevy vadia (smiech)."

Z vašej muziky mám pocit, že sa neustále vyvíja, kryštalizuje aj napriek tomu, že je ju priam nemožné zaradi do jednej žánrovej škatuľky.

Matúš: "Áno. Nikto z nás presne nevie, kam sa naša hudba bude ubera o rok, o dva..."

Napriek tomu, vedeli by ste si predstavi, že by ste sa povedzme časom predsa len udomácnili v nejakej ´škatuľke´?

Matúš: "To asi nie."

Lasky: "Mne osobne dos vadia kapely, od ktorých presne viem, čo môžem očakáva, pretože každá skladba znie štýlovo úplne rovnako. U nás je tá rôznorodos spôsobená určite aj tým, že každý z nás je fanúšikom úplne iného druhu muziky, takže na nejakej jednotnej ´škatuľke´ by sme sa určite nedohodli."

Matúš: "U nás sa to všetko deje úplne prirodzeným procesom. Naozaj nikdy dopredu nie je jasné, ako bude tá, či oná skladba, na ktorej trebárs práve pracujeme, znie vo finálnej podobe."

Myslím, že okrem muziky túto kapelu charakterizujú aj texty, v ktorých dos svojským spôsobom komentujete veci okolo vás. Je zaujímavé, že aj texty na vážne témy podávate častokrát v spojení s veselou muzikou.

Matúš: "Áno, samozrejme, to je náš štýl - veselo na vážnu tému."

Vydavateľstvo Unique Leader, pod ktorého hlavičkou ste vyali váš debutový album predčasom zaniklo. Bude pre vás ažké nájs si nového vydavateľa? Pýtam sa to najmä preto, lebo aj napriek tomu, že na slabú návštevnos vašich koncertov sa rozhodne sažova nemôžete, žánrovo rozhodne naptríte medzi skupiny, ktoré by na Slovensku, ako sa vraví, ´kopali prvú ligu´...

Matúš: "Veľmi dobrá otázka, na ktorú môžem odpoveda iba jedno. My tú prvú ligu ani kopa nechceme. Našastie, aj medzi veľkými vydavateľstvami sa nájdu také, ktoré nemajú záujem iba o tie, ako vravíš, prvoligové skupiny. Na naše ponuky, vyda náš ïalší album zareagovalo viacero vydavateľov, takže teraz sa už iba musíme rozhodnú, s ktorým z nich budeme spolupracova. Mimochodom, jednáme priamo s Prahou, takže všetko je na dobrej ceste a podpis zmluvy je ´na spadnutie´."

Aj keï sme hovorili o tom, že vašu produkciu nie je možné presne žánrovo zaradi, väčšina ľudí vás vníma ako reprezentantov domácej alternatívnej scény. Stotožňujete sa s tým?

Matúš: "Čo vlastne dnes možno označi termínom alternatíva? To, čo tak kedysi bolo možné nazva sú dnes najúspešnejšie kapely, okolo ktorých sa točí najviac peňazí, takže... Typickým príkladom bol napríklad Smashing Pupkins, sprvoti jednoznačne alternatívne zoskupenie, z ktorého sa neskôr stali hviezdy najväčšieho kalibru. Nemyslel som to teraz tak, že by me sa s nimi chceli nejako porovnáva. Určite sme alternatíva tým ´jednošablonovým´ gitarovým kapelám, ktoré na Slovensku v poslednom období vyrástli ako huby po daždi."

Napriek tomu, že, nemáte tendenciu by prvoligovou kapelou, na nezáujem médií sa takisto sažova nemôžete. Znamená to, že aj v prípade kapely vášho razenia je nevyhnutný dobrý manažing a dobré známosti?

Matúš: "Zo všetkého najdôležitejšie. Môžeš by akokoľvek dobrý muzikant, ak nemáš potrebné kontakty, nikto sa o tebe nedozvie, teda, de facto, neexistuješ."

Uvedomujete si, že Para je priam modelovým príkladom kapely, ktorú si ľudia oveľa radšej vychutnajú na koncertoch, než aby si kupovali vaše cédečka?

Matúš: "Povedal si to veľmi presne. Mne osobne je to, koľko albumov predáme, úplne jedno, no nie je to jedno vydavateľovi. O nás je totiž známe, že nemáme tendencie sa hudbou živi."

Je problém prenies nejako tú koncertnú energiu aj na album?

Matúš: "Istým spôsobom to závisí aj od producenta. Uvidíme, ako to bude na ïalšom albume."

Niekoľko nových skladieb vznikalo v produkcii známeho ¼uba Priehradníka. Napriek tomu, že tento človek je v tom čo robí naozaj zbehlý, myslíte si, že to bol správny výber vzhľadom k tomu, že jeho meno je známe z trochu inej žánrovej oblasti?

Matúš: "¼ubo nám produkoval iba dve zo skladieb, zvyšok vznikal v našej produkcii. Momentálne to vyzerá tak, že pri nakrúcaní albumu budeme spolupracova ako s ¼ubom, tak aj s Oskarom Rózsom. Obaja nám totiž vzhľadom k tomu, akú muziku sami produkujú, vyhovujú najviac."