Para s malou pomocou svojich priateľov

11.06.2007 (Johnny)

With A Little Help From My Friends– s trochou pomoci našich priateľov. To je heslo bratislavskej skupiny Para, ktorá si na svoje albumy pozýva rôznych hostí, väčšinou svojich hudobných kamarátov. Platí to aj pre jej najnovší album, ktorý vychádza v týchto dňoch.

Jana Kirschner, Zdenka Predná, bratia Jobusovci, Betty M. z Noise Cut, Michal Kaščák, A.M.O., Ïuïo z Hexu alebo Tomáš Sloboda z Le Payaco pomohli Pare dosta na svet ich najnovší, v poradí ich štvrtý album. „Nahrávali sme ho v Bratislave, tak veľa ľudí sme mali po ruke a radi sa cestou zastavili,“ vysvetľujú členovia kapely Matúš Valo, Oliver Sadovský a Matej Kubičár v jednej z bratislavských kaviarní.

Melancholický abstinent

Ich najnovší, bezmenný album je najlepší v ich desaročnej histórii. Oproti predošlej Brutálnej zostave ubudlo punkových aj hip-hopových momentov, platňa pôsobí ucelene, je pesničkovejšia a prekvapivo pokojnejšia než predchádzajúce albumy bratislavskej šestice.

Jednou z najlepších pesničiek albumu je Melancholický abstinent, ktorý je podľa hlavného textára Pary Matúša Valla jeho srdcovou záležitosou. Táto pieseň nie je len o odmietaní drog a alkoholu. „Je o tom, že treba abstinova od všetkých negatívnych vecí,“ vysvetľuje Vallo. Pri jej písaní sa nechal inšpirova albumom Andreja Šebana Bezvetrie, ktorý je podľa neho jednou z najlepších nahrávok posledných rokov. „Dokonca som uvažoval o tom, že ho zavoláme na album spieva, ale nenašiel som odvahu ho oslovi.“

V ïalšej vydarenej pesničke Ako veľmi hosuje Jana Kirschner, ktorá sa na skladbe podieľala do takej miery, že je nielen spoluautorkou, ale aj spoluproducentkou.

Nový album si kapela produkovala opä sama pod hlavičkou The Rumuns. Po predchádzajúcich skúsenostiach so štúdiami zistila, že vie, ako najlepšie by mohli znie nahrávky Pary.

Prístupnos bez slizkosti

Z pomalších piesní zasa vyniká Smutný chlapec alebo záverečná O mne a o tebe, ktorá sa končí dlhým inštrumentálnym záverom a šumením mora. Singlová Ako najlepšie viem zas by mohla by mottom celej novej nahrávky, s ktorou sa skupina pekne vyhrala.

„Chceli sme urobi album, ktorý by nebol strednoprúdovo slizký, ale zároveň príjemný a prístupný. Nechceli sme robi nijaké veľké umenie, lebo ho robi ani nevieme. Chceli sme napísa texty, ktoré ľuïom niečo povedia, pretože sú odrazom našich životov,“ vysvetľuje Vallo.

Parný štýl

Je veľmi ažké definova štýl, ktorý hrá táto bratislavská partia. V ich pesničkách nájdeme niečo z punku, funku, rocku alebo hip-hopu. Je to 'všehochu', ktorá sa nedá pomenova, ale každému je jasné, že pieseň, ktorú hrá rádio, patrí Pare, aj vïaka nezameniteľnému spevu frontmana Laskyho. „Rôzni ľudia sa nám v minulosti pokúšali da nálepku, ale nikam to neviedlo. Skúšame rôzne štýly, ale nakoniec je to aj tak Para, a to je najpodstatnejšie.“

Posledné dni kapela strávila prípravou na zajtrajší koncert v bratislavskom PKO, na ktorom sa bude krsti ich nový prírastok. Krstným otcom bude Jana Kirschner a Paru bude sprevádza množstvo hostí. „PKO je výzva,“ dodávajú zhodne všetci členovia Pary.

Peter Bálik