PARA: Toto je náš posledný album...

12.10.2004

Para. Para syčí. Para syčí všade navôkol. Celá nádrž s Parou vybuchne už tento piatok, 15.10.2004 o 20,00 hod. v bratislavskom klube Babylon . Nenechajte si to ujs. Veï je to zrejme posledný koncert tohto druhu. Čo nám k tomu povedal jeden zo zakladajúcich členov kapely – gitarista Matej Kubičár?

Po troch rokoch nový album. Prečo to trvalo tak dlho?

Nahrávanie druhého albumu nás značne umelecky aj psychicky "vyčerpalo", a bolo obdobie, keï sme nemali žiadne skúšky ani koncerty. V rámci kapely sme si dali polročnú pauzu, počas ktorej chalani (Matúš s Oliverom) absolvovali stáže v zahraničí a pripravovali sa na ukončenie svojho štúdia na škole. To sa im aj podarilo, takže dnes sme v kapele viac - menej všetci za vyštudovaných intelektuálov. (smiech) Na druhej strane zavážil aj fakt, že nikdy sme nechceli patri medzi kapely, ktoré by nudili svojich fanúšikov každoročným vydávaním albumov tých istých skladieb len s inými aranžmánmi a textami. Pri dnešnej hustej celosvetovej produkcii skladieb / kapiel / albumov, je ažké urobi niečo, čo by sa podobalo na originál. A vždy mi bolo aj na mojej obľúbenej kapele vzácnejšie, keï som sa mohol na ich nový album teši a hľadal som akékoľvek informácie o tom, kedy už tá novinka konečne príde. No a v neposlednom rade sme mali problémy aj s vydavateľstvom, boli tam nejaké nevyjasnené vzahy a nerozviazané zmluvy.

Ako dlho nakoniec trvala príprava nového materiálu na váš album?

Pesničky vznikali v priebehu tohto posledného roka. V novembri 2003 sme nahrali prvý singel z tohto albumu - Prví Poslední. Rádiá sa jej celkom chytili a skladba sa stala dos úspešnou, čo nám dodalo energiu. No a potom to už išlo samo. Niekedy vo februári - marci sme boli opä v štúdiu a nahrali sme ïalšie štyri skladby, z ktorých sme do rádií nasadili pesničku Prezident. Téma bola aktuálna, pretože na Slovensku práve prebiehali prezidentské voľby.

Išlo z vašej strany o "by IN" ? Aký máte postoj k prezidentovi?

Bola to zhoda náhod. Prezident bola v čase, keï sme ju nasadili, pol roka stará skladba, hrávaná len na koncertoch. To, že bola nasadená v rádiách cez prezidentské voľby, tak proste „vyšlo“. Každý má právo vyjadri sa ku kandidátom. Myslím si, že náš postoj k minulému prezidentovi pesnička dokonale vystihuje.

Vráme sa k nahrávaniu.

V júli sme potom strávili dva týždne na chalupe. Je to náš každoročný rituál, ís sa cez leto celá kapela odreagova a samozrejme nabra novú inšpiráciu. Chalupa je na samote, nikto nás tam neruší a nerozptyľuje, a tak sa v kľude môžeme venova hudbe, svojim myšlienkam a haluziam a upevňovaniu vzahov v kapele... Tento rok sme si tam zobrali aj celú našu aparatúru a nástroje a dávali sme dokopy materiál na album. Dokument o kapele, ktorý sme sami nakrútili na chalupe a ktorý medzitým vyhral aj cenu na festivale v Taliansku, sa tiež nachádza na spomínanom novom CD.

Aká teda je nová PARA?

Osobne a čisto subjektívne si myslím že je to naše najlepšie CD. Je to stále ta istá PARA, taká, akú ju ľudia poznajú z koncertov a rádií. V minulosti nám niektorí kritici vyčítali, že hráme veľa rôznych štýlov a že albumy sú žánrovo rozbité a znejú akoby na nich hralo niekoľko kapiel. Pozdravujem kritikov. Hráme predovšetkým takú hudbu, aká sa páči nám. A to, že sa to páči našim fandom, je fajn...Aj táto naša novinka je hudobne rôznorodá. Na samotnom nahrávaní sa zúčastnilo až 22 hostí. Dýchari, vokalisti (Vrabec z Mate2Made, Janka Kirschner, ....), klávesista (M.Wittgrúber), harmonikár (E.B.Procházka), perkusionista (Ajdzi Szabo), Yxo si zahral na base v jednom punku, v jednej skladbe máme zase kontrabas... Pán brat z Vrbového nám v skladbe MataHari nahrali fujary. Jednu skladbu tu máme s Lyrikom H (JSS) a v ïalšej si Lasky zaspieval pop-duet s Miškom Kaščákom....Rozdiel oproti dvom predchádzajúcim albumom je, že sme si ho tento krát produkovali sami.

S Oskarom Rószom ste sa nezhodli ? On bol predsa váš dvorný producent.

Oskar je veľmi dobrý producent a zároveň stále aj náš kamarát. Svojím spôsobom v tom zohrala svoju úlohu aj finančná otázka. Na nahrávanie sme mali menej peňazí ako predtým. Ale na druhej strane, my nie sme kapela, ktorá vydáva albumy každý rok. Ani nemáme ambície sa hudbou živi. Tak nejako v kapele cítime, že toto je asi náš posledný spoločný album. A tak sme sa rozhodli, že si ho spravíme len a len podľa našich predstáv, tak, ako sa to páči nám. Zobrali sme na seba celú zodpovednos za album a s odstupom času si myslím, že sme spravili veľmi dobre.

Čo vás teraz čaká?

V prvom rade je to krst nového CD. 15. októbra (piatok) o 20.00 v Babylon Klube v Bratislave. Celá kapela sa už veľmi na tento koncert teší (a aj sa poctivo pripravujeme), pretože v Bratislave sme samostatný koncert hrali už strašne dávno. Krstným otcom bude skupina Bez ladu a skladu, ktorú mame veľmi radi, v našich začiatkoch to boli naše veľké idoly a všetci sú aj zároveň naši kamaráti. Na koncerte zazneje 80% nových skladieb a je možné že niečo zahrá aj BLAS. No a potom nás čaká už len nejaké to promo, koncerty, možno menšie turné a v lete festivaly.... No a potom si každý z nás začne ži svojim vlastným životom, energiu venova normálnemu (civilnému) zamestnaniu, založeniu rodiny, postaveniu domu, zasadeniu stromu, a možno sa raz za pä rokov všetci stretneme a urobíme nejaký ten comebackový koncert...