Para v službách ministerstva

27.11.2001

Rozhovor s Laskym aj o tom, že populárna skupina prestala hra ska

Skupinu Para, ktorá sa na scéne potuluje od roku 1995 a má na konte dva albumy, tvoria piati členovia mužského pohlavia. Medzi hostí, rozhodne ich nebýva málo, sa však občas pripletie aj nejaká tá žena či dokonca DJ. S Laskym, spevákom a výraznou osobnosou skupiny, sme sa stretli v jednej z bratislavských kaviarní. Intímne prostredie zafajčeného prítmia sa miešalo s tónmi jeho oblúbenej Morcheeby, a tak sme mohli zača celkom neformálne. Čo piješ ked piješ, Lasky? Borovičku, rum, gin, vodku, pivo, víno. Vypijem všetko, okrem takých tých horkastých, ako je becherovka a fernet. ...povedal Lasky, objednal si colu a náš rozhovor o novom albume i živote všeobecne mohol zača. Podla toho, ako to opisujete na webovej stránke, vaše začiatky boli horké a ažké. Ako sa cítite teraz, ked máte na konte dva albumy? Cítite sa ako hviezdy? V žiadnom prípade, ani sa tak cíti nebudeme. Toto je totiž taký zapadákov, že môžeš by aj najpredávanejšou kapelou, môžeš by aj Elán a prídeš do Schwechatu a nikto a nepozná. Kto je teda podla teba skutočnou hviezdou? Momentálne asi Usáma bin Ládin, toho pozná každý (smiech). Ale na druhej strane, čo znamená by hviezdou, je to relatívne. Pre mna je hviezdou napríklad Mišo Kaščák, ale je vela ludí, ktorých mám strašne rád. Ako ste pokročili od svojho debutového albumu Veci začnú fungova? Či už vpred alebo vzad? Prestali sme absolútne hra ska. To je mi velmi lúto. Prečo? Aj mne, sú to také veselé hopsavé pesničky, mám ich rád. Kapela sa jednoducho rozhodla a je to. Dúfam, že sme s ním neskoncovali navždy. Čo sa týka krokov vpred, myslím, že sme sa dali ludsky viac dokopy a hudobne je kapela vyhratejšia. Zdá sa mi, že je to aj poču. Aj ked nám Oskar strašne nadával, nahrávanie sme dotiahli do úspešného konca. Ked už sme pri tom, Oskar Rózsa vám produkoval oba albumy. Čím to je? Tak sa mu páčite alebo tak sa páči on vám? Je vlastne jediným výrazným slovenským producentom. Mali sme dvoch kandidátov. Oskar je náš kamarát a boli sme s ním spokojní. Je strašne prísny a vela nadáva. Ale aj my sme nadávali. Sme vulgárni. Čím je nové CD výnimočné, prečo by mali po nom hladné duše milovníkov hudby zatúži? Ja by som si ho kúpil už len pre dátovú stopu. Sú tam nevydané pesničky, videoklipy, virtuálna skúšobna, texty s akordami, vcelku zaujímavé veci. A čo si myslíš o zloduchoch, ktorí cédéčka napalujú? Je mi to v podstate šuma fuk, ale ja si albumy slovenských a českých kapiel kupujem, kedže nemajú iné odbytište ako Čechy a Slovensko. Ako vznikli texty? Bol to ažký pôrod? Čo sa týka textu k pesničke Mna kedys zvádzal svet, autorom je P. O. Hviezdoslav. Skladba vznikla na žiados Ministerstva školstva. Podobne ako skladba Postavím ti dom, o ktorú nás požiadala WUB Wüstenrot (opä smiech). Ale nie, je to len fikcia, ktorú sme si vymysleli. Pravda je taká, že Robo Rot, ktorý naspieval pesničku Mna kedys zvádzal svet, sa jedného dna ocitol v našej skúšobni, chalani začali niečo hra a on spieval prvé, čo ho napadlo - Hviezdoslava. Čiže išlo o klasické skladanie, ked si do hudby mrmleš slová, žiadny ažký pôrod. A čo názov albumu? 1 234. Nechali ste sa inšpirova Rišom Müllerom a jeho dielom 01? V žiadnom prípade. Je to môj tajný pinkód na karte a v telefóne. Počula som, že sa nemienite hudbou živi? Prečo, myslíš, že sa to nedá? Z jednoduchého dôvodu. V momente, ked sa začneš živi hudbou, strácaš svoju umeleckú slobodu. Začneš nad tým rozmýšla... A bude sa mi to predáva, a budú ludia chodi na koncerty? Urobím to radšej inak... Ako sa chcete teda živi? My to voláme, gynekológovia na rybách. Gynekológ v piatok skončí a ide na ryby. My sme na tom podobne. Ja pracujem, dvaja chalani študujú architektúru, dvaja sú na civilke. A čo láska, užívate si mladistvej slobody alebo prebývate v zodpovednom zväzku? Ja som ako jediný nezáväzný asi preto, že ma nikto nechce (úsmev). Plánujú tvoji kolegovia už aj nejakú svadbu? Ale čo si sa zbláznila, ved majú dvadsatri rokov. To by som im rýchlo vytlkol z hlavy. Lasky, čo to vlastne hráte? Vydavatelstvá majú údajne problém zaškatulkova váš štýl? Ako by si Paru zaškatulkoval ty? Neznášam škatulkovanie. Prečo škatulkova? Ked sa mi páči dychovka, budem ju hra. Dostanem chu na rapované crossovery alebo blues, zahráme si blues... Dobre - a čo teda hráte teraz? Momentálne, momentálne...Dnes máme skúšku, uvidíme... Čím je Para výnimočná, čím by mohla vo svete prerazi? My sme sa s Matúšom, naším basgitaristom a druhým spevákom, rozhodli založi si image na tom, že ráčkujeme. Sme slávne ráčkujúce duo a celému svetu vyhlasujeme vojnu. Ráčkujúci, šušlajúci spojme sa, dajme lekciu všetkým neráčkujúcim a nešušlajúcim. Spojme sa, do nich! Lasky, dakujem ti za rozhovor, dúfam, že sa vám to podarí.