Pesničku Jara Filipa sme zaspievali aj colníkom

16.08.2001

S lídrom a spevákom skupiny Para Tomášom Šedivým alias Laskym nielen o nahrávaní novej platne
T. Šedivého neživí len hudba

Hudbu slovenskej skupiny Para by sme mohli charakterizova ako zmes rocku, funky, punku a rapu. O tom, že toto miešanie rôznych hudobných žánrov má výrazný úspech u divákov, sme sa mohli presvedči aj počas ich koncertu na festivale Pohoda v Trenčíne. Vášnivých fanúšikov neodradilo ani nepriaznivé daždivé počasie a svojím spevom a tancom provokovali hudobníkov k ïalším prídavkom. Niet sa čo čudova, že o kapelu prejavila záujem mamutia vydavateľská firma Warner Brothers. Ako producentská posila na nahrávanie nového albumu pricestoval z Ameriky renomovaný basgitarista Oskar Rózsa. Zo štúdia si na rozhovor pre Národnu obrodu odbehol líder a spevák Pary Tomáš Šedivý, v populárnej hudbe známy skôr ako Lasky.

V akom štádiu je príprava novej platne?
Práve v týchto dňoch sme donahrávali naše skladby. Pred sebou máme už len záverečné mixovanie. Na túto špeciálnu príležitos sme pozvali Oskara, ktorý si odskočil z USA, kde študuje hudbu na prestížnej univerzite v Berkeley. Po produkcii našej platne ho čaká hudba k filmu.

Kedy sa vaši priaznivci môžu teši na nové pesničky?
Album sa dostane na pulty už začiatkom októbra tohto roka. Predchádza mu bude videoklip.

Čím sa bude druhá platňa odlišova od tej prvej?
Po nejakom čase sme si konečne ujasnili náš hudobný štýl. Na nových veciach sa viac rapuje a je tam i dos elektronických prvkov ako napríklad sampling, ktorý na Slovensku ešte nemá takú veľkú tradíciu. V dvoch skladbách spievajú navyše hostia Jana Bútorová a Robo Roth, ktorého všetci poznajú skôr ako talentovaného herca. V štúdiu sa veľa menilo. Konečný výsledok prekvapí asi aj nás samotných.

Spolupracujete so skúseným producentom Oskarom Rózsom dobre? V populárnej hudbe má predsa skvelé meno.
V našej kapele fungujeme na demokratických princípoch. Všetko si vždy odhlasujeme. Oskar dal pesničkám svoj punc a, samozrejme, bol mimoriadne autoritatívny. Niekedy bol až príliš nervózny, keï sa nám nedarilo v technike hrania. Je to však náš veľmi dobrý kamarát a konečný výsledok bude určite stᝠza to.

O čom budú texty v nových pesničkách?
Niektoré sme písali až tesne pred nahrávaním. Sú to skôr pocitové záležitosti. Jednu skladbu som venoval svojej mame a otcovi. Na albume bude i jedna raritka. Zhudobnili sme báseň nášho literárneho velikána P. O. Hviezdoslava. Naspieval ju už spomínaný Robo Roth. Texty väčšinou píše gitarista. Ja som jazykový redaktor. Milujem, keï má skladba pesimistickú slohu a optimistický refrén.

Para má vraj úspech i v zahraničí.
Nedávno sme koncertovali v Poľsku. Cítili sme sa ako hviezdy. Pridelili nám turistického sprievodcu, ktorý nám ukázal celé mesto. Na záver sme dostali čestné uznanie, že sme sa vôbec dostavili.

Na koncerte venovanom pamiatke Jara Filipa, ktorý vysielala aj televízia, ste si zaspievali legendárne Bryndzové halušky.
Spieval som túto pieseň spolu s Michalom Kaščákom. Jaro Filip bol výborný človek a skvelý muzikant. Vždy som obdivoval jeho tvorbu. Neskôr sme Bryndzové halušky hrali na vystúpeniach s Neuropou. Zaspievali sme ju i colníkom na hraniciach po návrate z Prahy.

Živi sa len hudbou je často obrovský problém. Vy si vraj zarábate peniaze aj iným spôsobom.
Keby som sa mal živi len spievaním, tak by som z neho nemal až také potešenie. Nechce sa mi rozmýšľa len nad honorármi z koncertov a snaži sa pesničkami nadbieha ľuïom. Hudba je predovšetkým moja záľuba. Niekto pletie svetre. Ja si radšej zaspievam. Inak robím dievča pre všetko vo firme mojej mamičky, ktorá dováža zo zahraničia záhradkárske potreby.

Sledujete politické dianie v našej krajine?
Pred rokmi som sa ním ešte zaoberal. V súčasnosti si zisujem, či by som si nemohol vybavi český pas. Bojím sa toho, čo príde po voľbách. Prekáža mi nevraživos medzi ľuïmi.