Petržalka je jedno veľké KELLY FAMILY

21.01.2000

¼udia chceli a chcú viac ako majú. Túžia po dokonalosti a blahobyte. Priemyselná revolúcia bola vyvrcholením ľudského snaženia a oslava umu. Jej hnacím médiom sa stala para. Množstvo vecí sa začalo hýba rýchlejšie, čas už nebol prekážkou, ale vïačným prostredím.

Štvrtého decembra na dobročinnej akcii hnutia GreenPeace, ktorej výažok bol určený na financovanie propagácie záchrany Amazónskych pralesov, vystúpili skupiny Vidiek, White noise a Para. Po vydeoprojekcii a opremietaní živo komentovaných, v obsahu naozaj pôsobivých diapozitívov vystúpila ako prvá kapela White Noise. Svojim kvalitným soundom položila laku dos vysoko. Para sa však nedala zahanbi a dobrou show smelo pokračovala v nastolenom trende. Do prasknutia naplnenú Dunu, charakterizovala skvelá nálada, mdlý vzduch a už typické, vlhké steny. Vrcholom žánrovo rozmanitého programu sa stali neprekonateľný Vidiek. Po skončení vystúpenia druhého z interprétov - skupiny Para - som sa márne pokúšal skontaktova s lídrom, spievajúcim basgitaristom Matúšom Vallom. Bral som to však športovo.

S očami na stopkách prechádzam zafajčenými miestnosami ako tajný parazit, tíšiac si boles hlavy vysokými dávkami všeliečivého paralenu. čas beží neskutočne rýchlo, okolo je všetko pod parou, v diaľke registrujem hlúčik známych, živo besedujúcich ľudí. Prekonávam hustý dav. Bodaj by ich parom vzal! Všade je teplo a vlhko ako v paráku. Vrážam do podnapitých pocestných, ich tváre s paradajkou namiesto nosa a neprítomným skleneným pohľadom ma úplne paralizujú. Nevzdávam sa však a úspešne zakončujem misiu. Paráda!!! Matúš ochotne súhlasí s rozhovorom a tak asi po hodine mi odpovedá na improvizované otázky:
Lasky - Tomáš Šedivý - váš spevák sa pred chvíľou vyjadril, že ty si Para. Čo je na tom pravdy?Si naozaj zakladajúci člen a pamätník pôvodnej zostavy?

Hneï ti to vysvetlím. Laskyho netreba počúva ad jedna, napíš to tam, ad dva - jediný Lasky nebol pri vzniku kapely, doteraz hráme 4 zakladajúci členovia, menil sa iba spevák.

Kedy Para vznikla a ako vyzeral ten váš veľký tresk?

Bolo to pred tromi rokmi. Sme najlepší kamaráti od detstva, rozhodli sme sa, že budeme ma skupinu, už mám toľko toho naučené....začali sme hra a išlo to.

Pamätám sa na vaše začiatky. Bol som na koncerte Para, Volvic Pič v DK Lúky. Sú to dobré tri roky. Vtedy tam nebolo toľko elektroniky. Aké bolo vaše prvotné nástrojové zloženie?

Klasika. Gitara, bubon, basa a spev.

A dnes ?

DJ - scratcher, kláves, bicie, groove box - elektronická mašina, gitara, basa, spev a perkusie.

Kedy došlo k zmene štýlu? Vtedy ste hovorili tomu skapunk.

Áno, najprv to bol skapunk, ale potom sa postupne náš štýl zmenil. ažko poveda aký hráme štýl.

Pred pol rokom som registroval i saxafonistu Maa Klima - veľmi talentovaného hráča. Prerušili ste s ním spoluprácu natrvalo?

S ním ešte rátame na nejaké to hosovanie. Teraz sme tam mali elektronické dychy z klávesu.

Kto robí hudbu a texty?

Hudbu robím ja a gitarista, texty spevák.

Viem, že sa vám asi práve plnia sny. Vrátili ste sa len pred chvíľou zo štúdia, vašim producentom je Oscar Rózsa, bodujete v hitparáde 7 v rádiu B1. Aké sú vaše ïaľšie ambície?

Máme za sebou prvé dva dni v štúdiu. CD krstíme 1. februára. V rádiach nám bežia single k tejto doske, ktorá sa bude vola Veci začnú fungova. Sme v pohode.

Para nie je celkom petržalská kapelka. Motor skupiny - bubeník, je ale náš. Občas mám pocit, že piaty obvod je jedno veľké Kelly Family. Zaujímavý prístup k hudbe, ktorý priniesla práve Para, je tak trochu zrkadlom západných kultúr. Počujeme tam Cypresov, Rage, možno i pôvodné Ska, či decentné Funky. Nemožno im uprie ani osobitý prínos a zaujímave slovenské texty. Odhodlanie, sebavedomie a správna arogancia, to sú atribúty, ktoré Pare nechýbajú. Určite jej pomôžu prerazi v neľahkom svete šovbiznisu.

21. január 2000, autor: Maroš Schmidt, zdroj: Petržalské noviny