"Podprdy sú fajn, dokonca mi už jedna priletela," hovorí Lasky z Pary

20.10.2003

Košice - Kapela Para sa po dlhšej pauze, kedy boli viacerí jej členovia na potulkách po svete, opä vracia na koncertné pódiá a pomaly sa chystá na prípravu nového albumu. Zatiaľ však husto koncertujú, a tento pestrý život s cestovaním po celom Slovensku im evidentne vyhovuje. Tento rozmarný druh hudobníkov viditeľne berie hudbu ako zábavu, čo sa zreteľne odráža na pestrosti ich tvorby s množstvom bočných projektov...

Zo spolupráce s Mišom Kaščákom vznikla veľmi zaujímavá pieseň s názvom Bôčik, ktorá sa ale vyskytla len na letných festivaloch. Budeme si ju môc vypoču aj na nejakom albume a vôbec, vzniká niečo podobné aj v súčasnosti?
- Mišo mi povedal, že už má vymyslenú ïalšiu pesničku. Niekedy v máji, júni majú vyrába niečo nové, takže uvidíme. Bôčik vznikol pre koncert venovaný pamiatke Jara Filipa, ktorý sa konal v Bratislave. Mišo tam mal zahra nejakú Jarovu pesničku, no a on ma zavolal dva dni pred koncertom, že urobíme duet, ktorý spievali Lasica a Satinský, lebo sa mu to tam hodilo. Zo trikrát sme si to prešli a šlo sa hra. Všetci tam boli takí pietni a smutní, no a my sme tam došli s veselou dychovkou a úsmevom na tvári..

Je sympatické, že odlišuješ hudbu od práce, takže ako vnímaš súčasné typické, umelohmotne vytvorené kapely?
- Čo ja viem, ja sa ich snažím nevníma, ba priam ignorova. Nie je to pre mňa nič smerodajné. ¼udia sú možno príjemní, ale ja mám buï šastie alebo smolu, že som sa s nikým takým nezoznamoval, a ani sa mi nepošastilo by na rovnakých akciách ako oni.

Plánujete spoluprácu aj s inými speváčkami okrem Bašky, ktoré nie sú mediálne známe?
- Na druhej platni sme mali Janku Bútorovú, a nám je to v podstate jedno s kým, keï sa vyskytne niečo zaujímavé, ako tebárs s Robom Rothom, čo sme mali na druhej platni, náš basák Matúš ho stretol v obchode s hudobninami, a prvé, čo ho napadlo bolo Mňa kedy's zvádzal svet, do nejakých akordov, ktoré hrali a pesnička bola na svete.

Hovoril si, že ženy po tebe nebesnejú a nehádžu ti podprsenky...
- Podprdy sú fajn, a dokonca mi už jedna priletela. Bolo to v auguste, na festivale Hodokvas, keï som kamošku prinútil, že mi musí hodi podprdu, a potom som jej ju vrátil. Ale bola pekná, fialová, no, veľmi pekná.

Ako sa vám nanovo pracuje po dlšej odmlke Pary?
- Basgitarista Matúš došiel nedávno z Londýna, a keï videl basgitaru, spýtal sa, čo to je. Uvidíme, ako vôbec budeme hra, lebo sme sa vôbec od decembra nevideli. Vtedy sme hrali tri koncerty, ale odvtedy sme nemali ani skúšku. Pri záplavách nám ju vytopili, a teraz ju musíme vymaľova. Ale na to teraz nie je čas, lebo teraz veľmi veľa hráme, čo je fajn, ale keïže nemáme žiadnu novú pieseň, chodí menej ľuïí, to už máme zistené, preto musíme vymyslie niečo nové.

A pracuje sa na tom?
- No, vždy sa na niečom pracuje, ale ešte sme nemali skúšku, takže neviem. Naše piesne totiž vznikajú stále na skúškach. Niekto začne niečo hra a druhý povie :"Á to je fajn" sa k nemu pripojí, atakïalej a potom sa to len zmixuje dokopy. Nikdy to nie je tak, že dôjde niekto, rozdá notové osnovy, lebo notový zápis ani náhodou nikt o z nás nepozná.

Takže vy ste typ kreatívnych hudobníkov, ktorí ani nepotrebujú noty?
- My sme úžasní, vtipní, múdri, krásni, ale hlavne skromní. Hlavne skromní, to je naša prioritná vlastnos.

Jedno médium vás označilo za Hip-hop crossover pop-rockovú partičku, myslíš že má význam škatuľkovanie sa do nejakých štýlov?
- Podľa mňa sme nezaškatuľkovateľná skupina. Ja osobne nemám rád, keï sa skupina nejak označí, lebo načo. Keï budeme chcie hra dychovku, zavoláme Moravanku, a potom čo. Je z toho nejaký problém? Keï sa to niekomu nepáči, tak bohužiaľ.

Čo hovoríš na tohtoročné odovzdávanie slovenských hudobných cien?
-Nesledujem hudobné ceny. Podľa mňa je to celkom blbos, lebo keï sa partia ľudí rozhodne, že tento bude najlepší, a tým pádom ovplyvňujú názory ostatných.

Ale hudobná cena by vás na druhej strane potešila, však?
-Ja by som ju zahodil. A hlavne by som nešiel ani na odovzdávanie. Boli sme raz, s tým, že keby sme niečo získali, tak som ju chcel protestatívne zahodi, rozbi, a vyslovi svoj názor.

A prečo vlastne robíš hudbu?
-Je fajn stretáva veľa ľudí, s ktorými môžem komunikova. Okrem toho je krásne cestova po Slovensku, veï máme krásnu krajinu, po Čechách, kde teraz tiež hrávame. Pokecáme si väčšinou o hudbe, ale ja viem pochopi názor všelikoho a stále mi to niečo dá.