Slovenští rockeøi dobývají Prahu

23.04.2001

S t a r é M ì s t o - Pøed týdnem se na koncertní turné po českých klubech vydaly slovenské rockové hvìzdy jménem Iné Kafe. Nikoho nezajímaly. Ačkoliv prodaly své poslední album v pìtadvaceti tisících kopiích, na brnìnském koncertì se pod pódiem ztrácelo sedmdesát posluchačù. V Praze bylo tou dobou prodáno jen deset vstupenek, a tak do ní kapela radìji ani nepøijela. Koncert se rušil. Dnes vyzkouší své štìstí v klubu Roxy Para , skupina, která byla nominována do tøí kategorií slovenské Grammy. Nakonec nezvítìzila, ale pøesto to byl pro soubor, který loni vydal svùj debut Veci začnú fungova u malé firmy, úspìch. "Prorazit na české scénì je hodnì tìžké," chápe kytarista Mr. Kubica, "ale pokusíme se o to. Podle nás neexistuje česká a slovenská, ale československá muzika." To skupina demonstrovala čerstvým podpisem smlouvy na podzimní druhé album - vydá je u českých Warner Music. První deska zarážela svou neučesaností. Co píseň, to zatáčka mezi hudebními žánry - od hip hopu k funky a od ska k tvrdému rocku: "Každý posloucháme jinou muziku, a nepøemýšlíme nad styly, dìláme, na co máme chu," vysvìtluje Mr. Kubica. "Ale poslední dobou upouštíme od ska stylu, který se nám dlouho líbil, ale je trošku monotónní. Našli jsme zálibu spíš v tvrdších skladbách, v crossoveru." A skutečnì, posluchače prvního alba občas napadne spojení "slovenští Rage Against the Machine". Parta koketuje i s tanečními vlivy a do její sestavy patøí sampler a dýdžej. "Takže ta rùznorodost nám určitì zùstane," slibuje kytarista. Kapela v Praze už dvakrát koncertovala společnì s Gang Ala Basta. "Vždycky to byly fajn akce, a snad lidi pøijdou i dnes, vždy je ten koncert zdarma," smìje se Kubica. Nezastírá, že z Prahy je i jeden ze vzorù Pary: "Máme rádi Tata Bojs, kteøí se hrají i na slovenských rádiích."