"Tvárime sa. A skúšame. A tvárime sa, že skúšame," hovorí Lasky o procese tvorby nového albumu...

02.09.2003 (Johnny)

Mera KARO¼OVÁ

Tohtoročný Hodokvas priniesol množstvo zaujímavej hudby, či už zahraničnej alebo domácej scény, medzi ktorými nechýbala bratislavská kapela Para. Na pezinskom festivale odohrali šavnatý koncert, po ktorom sme si odchytili zmoreného, no o to spokojnejšieho speváka Laskyho.

Ako Para trávila leto?

- Skupina hrala veľa festivalov a niektorí boli doslova na dovolenke, takže nebolo ich až tak veľa, ale keï sme boli všetci v Bratislave a keï sa dalo, tak sme vymýšlali nové pesničky v skúšobni a po víkendoch hrávali rôzne festivaly.

Takže zatopená skúšobňa už funguje?

- Zatopená skúšobňa funguje už pekne dlho. Je vynovená a normálne skúšame už od mája.

Čiže skúšate a chystáte nový album?

- Tvárime sa. A skúšame. A tvárime sa, že skúšame, lebo sem-tam to vychádza a inokedy nie. Už dnes sme hrali dve, či tri nové pesničky. A nový album? Asi v apríli?

Hosovali ste v relácii Ladí-Neladí, aká to bola skúsenos?

- Veľmi príjemná, lebo sme tam boli s našou obľúbenou kapelou Vypsaná fixa a s našimi obľúbenými moderátormi. Dostali sme kvázi to, čo sme od toho očakávali, lebo my sme neočakávali, že tam dojdeme a ohúrime, ale aspoň niečím prekvapíme tých ľuïí, že asi toto čaka nebudú, a potom na konci aj tancovali a bolo to úplne v pohode.

Spojili ste svoje meno s kampaňou proti rasizmu, s Nie je nám to jedno atakïalej, je to preto, že vaša kapela chce ľuïom ukáza, čo si myslí?

- Áno. My radi podporíme akúkoľvek iniciatívu. Keï nás niekto osloví, a možno my niekoho oslovíme a podľa okolností, kto bude nieže nablízku, a kto nás osloví, keï sa nám to bude páči, tak my sa veľmi radi zapojíme.

Čo sa ti vašej, aj na hudbe všeobecne najviac páči?

- Na hudbe sa mi páči, že ju môžem počúva hocikedy, keï mám chu, kedy chcem a mám príležitos. Máš možnos si ju aj sám zvoli, lebo je toľko rôznych druhov hudby,a aj keï sa nedá poveda, že podľa toho delíme ľudí, je to jedna z vecí, ktorá ich vie spoji. Na kapele sa mi páči to, že poznáme strašne veľa ľudí, iných kapiel, miest, prakticky okolo milióna...a to je na tom najlepšie.

Na festivaloch sa vždy vyskytnú obdivuhodné hudobné kúsky viacerých hudobníkov, ako duetá naoko nezlučiteľných kapiel. Plánujete ich zviditeľni aj na albume?

- Možné je hocičo...možno áno, možno nie. To je záležitos daného okamihu, keï sa nahráva doska. Či sa to na ňu chce da alebo nie. Možno si dva mesiace po tom, ako vyjde album povieme, že sme to tam mohli da, ale je to záležitos danej situácie.

Stala sa vám pri koncertovaní nejaká prekérna situácia?

- No, len malé chybičky. Ako napríklad dnes, keï som padol na nohu...To sú maličké chybičky krásy. Minule som zase padol na hlavu...ale ja som už prežil všeličo. Keï už sa zmrzačím, nech je to aspoň sranda.

Je pre teba hudobná kritika nejakým spôsobom smerodatná?

- Čo ja viem? To opä záleží od daného okamihu, či sa mi tým chce zaobera alebo nie. Keï sa mi chce, možno si z toho zoberiem nejaké ponaučenie, možno sa naštvem a idem ïalej. Alebo, čo ja viem? Možno to vôbec nevnímam. Ale rád si prečítam všetko, čo napíšu.

Čo sa ti páči na festivaloch?

- Festivaly sú dobré, lebo sú v lete, kedy teplo, a keïže ja nemám rád slnko, vždy sa dokážem schova, v nejakých stanoch alebo v tieni, a to je potom dobre. Tam je veľa rôznych stánkov, a tam sa to dá... A samozrejme, človek postretáva veľa ľudí, ktorých nevidí celý rok alebo ich vidí málo a potom sa úplnou ich náhodou postretáva.

Kapela Para má na slovenské pomery zvláštny, špecifický zvuk, kto ho má na svedomí?

- Je to asi tým, že my sa za ním nejak špeciálne nenaháňame, a preto je asi špecifický. Nie, že by nám to bolo jedno, ale jenoducho sme známi tým, že to nejako neriešime, a preto je to asi tak.

No a kto vymýšľa vaše elektronické sample?

- Tie mixujú všelijaké kapely. Sample mixuje náš gitarista a obsluhuje to náš perkusionista, takže oni dvaja na tom majú najväčší podiel.